Beroepsvereniging voor Orthopedagogen en Klinisch pedagogen met een Academische opleiding

LID WORDEN | CONTACT

secretariaat@boka.org

Welkom bij BOKA

Pedagogen, orthopedagogen en klinisch-pedagogen hebben een wetenschappelijke opleiding gevolgd. Daarin leren ze over mensen en hun gedrag, de invloeden die daarop inwerken en die er van uitgaan.

Pedagogen, orthopedagogen en klinisch-pedagogen proberen inzicht te verschaffen in wat er in het gedrag van mensen met elkaar allemaal geschiedt, rekeninghoudend met de eigen mogelijkheden, in relatie met anderen, het verleden en de toekomstperspectieven.

Er zijn méér wetenschappen die zich hiermee bezighouden. Zoals psychologie, een aanverwante wetenschap van de pedagogiek. Eigenlijk gaat de pedagogiek een stapje verder dan de psychologie: Men probeert niet alleen gedrag en gedragsproblemen te verklaren, maar zoekt daar ook de oplossingen voor!

Het werkterrein van de orthopedagoog of klinisch-pedagoog is kinderen en jeugdigen met opvoedingsproblemen en van wie de ontwikkelingsmogelijkheden onvoldoende waargemaakt kunnen worden zonder specifieke pedagogische hulpverlening. De orthopedagoog en klinisch-pedagoog verleent hulp bij het herstellen of verbeteren van de opvoedingssituaties. Deze hulp kan direct gericht zijn op het kind of jeugdige zelf, maar ook op ouders, leraren en instellingswerkers.

 

Lees verder bij 'Nieuws en Agenda'

Nieuwsberichten